info@erikbessems.nl |  +31 43-3626284
+31 43-3626284 info@erikbessems.nl Menu

Cybercrimeverzekering

Cyberverzekering

Ook als u geen online zaken doet en geen miljoenenomzet draait, kunt u als ondernemer doelwit zijn van internetcriminelen. Zij installeren zonder dat u dat door heeft software op uw computer en kunnen zo geld en data stelen. U maakt dan kosten om het systeem te herstellen, virussen te verwijderen en uw gegevens terug te halen. En als uw klanten schade lijden doordat uw systeem gehackt is, kunt u aansprakelijk gesteld worden.

Waarvoor bent u verzekerd?

Veel cyberverzekeringen bieden een beveiligingspakket waarmee u ervoor zorgt dat digitale aanvallen en virussen buiten de deur blijven. Krijgen criminelen toch toegang tot uw computer, dan kunt u rekenen op technische ondersteuning om de gevolgen ongedaan te maken of te beperken. Lijdt u financiële schade dan krijgt u een vergoeding. Ook het aansprakelijkheidsrisico kunt u verzekeren.

De dekking betreft:

  • Schade als gevolg van diefstal
  • Schade als gevolg van digitale fraude
  • Juridische hulp

Serieus risico

Cybercrime is de snelst groeiende vorm van misdaad. Onder cybercriminaliteit vallen verschillende criminele handelingen van phising tot een site platleggen of gegevens stelen. Jaarlijks krijgt zo’n 20% van de mkb-bedrijven te maken met internetcriminaliteit. De jaarlijkse schade van digitale diefstal ligt tussen de 9 en 30 miljard euro. Ook hebben steeds meer bedrijven last van ransomeware of gijzelsoftware waarbij bestanden geblokkeerd zijn en alleen tegen betaling weer vrijgegeven worden.

Als uw systeem wordt gehackt en klantgegevens worden buitgemaakt, kunnen uw klanten de dupe worden van identiteitsfraude, afpersing of een systeeminbraak. Als uw klant u hiervoor aansprakelijk stelt, is die schade niet gedekt op een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) omdat er geen sprake is van zaak- of letselschade. Ook de beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt geen soelaas, omdat direct verband met de overeengekomen opdracht ontbreekt.

Wetgeving

Sinds 1 januari 2016 bestaat de meldplicht datalekken in. Dat betekent dat u als bedrijf direct een melding moet doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens als u een ernstig datalek heeft. De nieuwe privacywet, de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), is sinds 25 mei 2018 van kracht.
Onderschat het probleem van cybercrime niet en vraag ons naar de mogelijkheden om u te verzekeren.

De premie

De premie die u betaalt hangt onder meer af van:

  • De grootte van uw bedrijf
  • De hoeveelheid vertrouwelijke informatie
  • Uw eigen IT-beveiliging